söndag 20 januari 2019

Måla med akryl eller äggoljetempera?

Jordpigment från boken Jordens färg
Jag målar oftast med akrylfärg. Det började jag med när tjejerna var små och jag var rädd för att de skulle peta på målningar som ännu inte torkat. Innan dess var det bara oljefärg som gällde. Under hela konstlinjen och därefter funderade jag inte på att använda något annat. Och nu efter mer än tio års måleri med akrylfärg har jag svårt att släppa den färgen. Den passar mitt temperament. Jag behöver inte vänta på långa torktider, använda farliga lösningsmedel eller tänka på hur jag målar så färgen inte spricker. Akrylen torkar snabbt och jag kan måla många lager direkt efter varandra. Och jag gillar ju verkligen att måla lager på lager!

Men ändå. Den senaste tiden har jag börjat fundera över om jag inte skulle byta ut akrylen mot äggoljetempera. Främst för miljöns skull. Men eftersom jag aldrig gör något utan att läsa på en hel del först, så har jag letat information om hur äggoljetempera kan användas i konstmåleri. Och jag hittar i princip ingenting! Det finns en hel del att läsa om äggoljetempera som väggfärg eller snickerifärg, men det kräver ju en helt annan teknik.
Jordens färg, om jordpigment i äggoljetempera av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein
Den enda bok jag har hittat som beskriver äggoljetempera ordentligt är Jordens färg av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein. Boken är en riktig bibel när det gäller äggoljetempera, men även om den är inspirerande så fokuserar den också på hus, rum och möbler. Endast ett litet avsnitt behandlar konstmåleri men där sägs egentligen bara att det är bäst att experimentera sig fram. Och jag som helst vill veta allt på en gång!

Går det till exempel att måla på min vanliga grundade linneduk eller måste jag använda särskild grundfärg? Ska jag använda kokt eller rå linolja (Det är olika bud beroende på vem man frågar)? Går färgen att blanda med varandra eller har pigmenten för olika egenskaper? Och vilka pigment är miljövänliga och vilka är skadliga? Jag tror inte att jag klarar mig med bara jordpigment. Det känns lite tråkigt att inte kunna få till klarare nyanser av till exempel grönt, cerise, orange eller gult. Behöver jag större utrymme för fler tavlor som ska torka? Och kanske ett eget kylskåp?

Varför ska jag alltid krångla till allt så mycket? Det är väl bara att köra igång och se hur det går!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Elin,
Hur gick det med ditt experimenterande? Precis som du har jag gått över till akryl pga barn, men saknar djupet och lystern jag får med lager på lager av äggoljetempera. Min fråga är, har du på någon duk prövat att grunda med äggolja och sedan fortsatt måla med akryl ovanpå? Vad var resultatet? Använder du akrylgrund eller oljegrund på dina dukar? Är helt enig om att informationen är knapp när det gäller detta bekymmer :) mvh Cornelia