Om mig
Jag heter Elin Folkesson, är född 1973 och bor i Årsunda tillsammans med min man och våra tre döttrar. Jag utbildade mig tidigt inom konst och textil, men bytte sedan inriktning och studerade till lärare. 2008 återtog jag mitt tidigare intresse och arbetar sedan dess aktivt med måleriet parallellt med deltidsarbete som lärare på en högstadieskola. De senaste åren har jag ställt ut min konst ett par gånger varje år, och jag säljer även reproduktioner och andra produkter i mitt företag huldas byrålåda, vilket även är namnet på min blogg.

Att måla är för mig ett sätt att berätta historier. Motivet är oftast människor, ensamma eller i relation till andra, och historierna handlar nästan alltid om den enskilda människans rädslor, drömmar och förhoppningar. Människor jag ser i verkligheten, på bild eller fångar med min kamera får flytta in i min tankevärld, där jag just nu inspireras av symboler, femtiotalsmode, och mönster i alla former.


Jag målar huvudsakligen med akrylfärg, ibland med inslag av collage, eftersom det passar mitt temperament. Det går snabbt att måla och att måla över, färgskikt på färgskikt, nya linjer och former tills det blir en helhet som känns rätt. Oftast målar jag på linneduk eftersom det ger struktur åt målningen och låter underliggande färglager lysa igenom.

Jag gör även återvinningskonst, små lekfulla konstverk tillverkade av gammalt överblivet konstnärsmaterial, garn, tidningsurklipp och annat småplock. Återvinningstavlorna är mindre och har enklare motiv än mina övriga målningar, och har blivit ett sätt för mig att pröva nya idéer och vara mer färgstark i mitt uttryck.

Konstnärlig utbildning:

Sömnad för yrkesutövning och textil kompletteringskurs, Sandviken, 1 år
Konstlinjen i Gävle, 2 år
Bildpedagogik, 45 hp, Högskolan i Gävle

Utställningar i urval:

juni 2009 Galleri Paletten, Umeå
september 2009 Galleri Galaxen, Sandviken. Konstens vecka tillsammans med Christina Johansson
april 2010 Gästrik Konst, Göransson Arena, Sandviken
juli 2010 Ateljé Orsta, Nordingrå
april 2011 Gästrik Konst, Göransson Arena, Sandviken

januari 2012 Galleri Boken, Hofors bibliotek
april 2012 Gästrik Konst, Årsunda Strandbad, Årsunda
juni 2012, Sommarsalong 2012, Ljusne (jurybedömd utställning)
juni 2012, Tallbo, Ecke Hedbergs konstnärshem, Kungsfors
mars 2013, Gästrik Konst, Strandbaden, Årsunda
oktober 2013, Galleri K, Gävle

april 2014, Påskutställning, Galleri K, Gävle 
juni 2014, Sommarsalong 2014, Ljusne (jurybedömd utställning)
april 2015, Påskutställning, Galleri K, Gävle