söndag 3 mars 2019

Sitta fast och släppa taget


De senaste veckorna har jag helt tappat farten i måleriet. Jag har inte känt någon lust eller inspiration över huvud taget. Och det är inte så att jag inte har försökt. Varje vecka har jag suttit framför staffliet, testat färger, former och nya idéer, men utan resultat. Jag har så många påbörjade målningar som inte har kommit längre än till det första lagret färg.

Vanligtvis påverkas jag inte så mycket av en period med bristande inspiration. Jag brukar alltid kunna jobba mig igenom det och hitta lusten så småningom, men så här trögt har det inte varit på länge. Kanske beror det på att jag har varit lite småsjuk på sistone, kanske på att jag har lagt mycket energi på mitt jobb som kultursamordnare, men framför allt tror jag att det beror på att jag tänker för mycket. Som vanligt.Efter utställningen i november kände jag ett behov av att tänka nytt och stort. Jag hade så många idéer om vad och hur jag ville måla. Jag ville vara mer genomtänkt och sammanhängande, planera i förväg istället för att måla intuitivt och vara mer miljövänlig genom att byta från akryl till äggoljetempera. Och sedan blev det ingenting.

I veckan fick jag två påminnelser om varför jag målar, och vad jag behöver göra för att få tillbaka den där lustkänslan igen. Den första påminnelsen fick jag på en personalvisning av en ny utställning på Konsthallen där jag jobbar. Konstnären berättade om sin process och hur hon utforskade vatten och is genom stora kolteckningar i en helt egen teknik. Hela utställningen byggde på forskning om klimatet men hennes utforskande arbetssätt var det som fångade mig. Att ge sig själv tid att prova, misslyckas, återanvända och se vad som händer.


Den andra påminnelsen fick jag idag när jag slötittade på instagram. En av mina tidigare inspirationskällor hade publicerat en bild med en text om vikten av att släppa taget, att inte planera eller döma eller tänka så mycket. Det var inte världens bästa bild eller text, men just idag så hamnade den helt rätt.

Alla mina planer, tankar, idéer och drömmar om måleriet tänker jag lägga åt sidan ett tag. Nu ska jag vara helt planlös, bara vara och göra utan tanke på resultatet. Det känns så befriande. Och enkelt! Det här är ju inte någon nyhet för mig egentligen. Det är här jag hamnar hela tiden. I mitt eget huvud. Kanske kan jag komma ihåg det lite längre nu.

3 kommentarer:

Alicia Sivert sa...

Stor och viktig insikt och även om man kan känna "visste jag inte det här redan" är det en nödvändig påminnelse ibland. Jag önskar dig rikligt med flow, inspiration och möjlighet att bara vara närvarande i skapandet en lång tid framöver!

Elin sa...

Åh, tack! Jag hade ett riktigt bra flow i helgen - ända tills min hund åt upp bilden jag målade av :)

sp7l8fwr2a sa...

The Reverse Martingale system, identified as|also called|also referred to as} 메리트카지노 the Paroli system, follows the thought of the martingale betting strategy, but reversed. Instead of doubling a wager after a loss the gambler doubles the wager after each win. The system creates a false feeling of eliminating the risk of betting more when dropping, but, in reality, it has the identical downside because the martingale strategy. By doubling bets after each win, one keeps betting everything they've received till they either stop enjoying in}, or lose all of it. For example, the successful 40-chip / $40,000 wager on "17 to the utmost" pays 392 chips / $392,000. The experienced croupier would pay the participant 432 chips / $432,000, that's 392 + 40, with the announcement that the payout "is with your wager down".