tisdag 27 augusti 2019

Kreativitet i trädgården

Före: en tom grusrundel framför huset
På sista dagen av förra året bestämde jag mig för att 2019 skulle bli året då jag spenderade mer tid utomhus. Och även om sommarens planerade vandring inte blev av på grund av en ond rygg, så har jag faktiskt ägnat mer tid i trädgården (jag har inga problem med att gräva och flytta tunga stenar konstigt nog). Förra året lade vi nytt grus på gårdsplanen utanför huset och ända sedan dess har jag tänkt fixa till den lilla rundeln vi har i mitten. Där växte från början rosor, kantnepeta och lammöron, men rosorna trivdes inte alls och frös bort i flera omgångar och när vi lade nytt grus grävde jag bort alla växter och flyttade stenkanten.

I juli i år hade jag äntligen tid att ta itu med projektet. Stenarna släpades fram igen och pusslades ihop till en kant runt rundeln. Egentligen hade jag tänkt köpa kantsten och göra det lite mer ordentligt, men sedan tänkte jag om. Jag gillar att använda det som finns, och de ojämna stenar vi har grävt upp passar alldeles utmärkt i vår i övrigt väldigt operfekta trädgård på landet.

Nyplanterat med gamla och nya växter
När kanten var färdig, jorden påfylld och det gamla rostiga fågelbadet placerat i mitten (återbruk även här - det står på en gammal uppochnedvänd parasollfot i betong), hade jag bråttom att fylla på med växter. En hastig tripp till närmaste plantskola i Sandviken gjorde mig dock besviken. Små och taniga plantor och väldigt litet urval. Jag kom i alla fall hem med två rosa bondpioner, tre plantor röd solhatt och tre rödbladiga alunrot. Som tur var hade kantnepetan och lammöronen som jag slängt ner i pallkragarna i köksträdgården klarat sig över vintern så att jag kunde flytta tillbaka dem.

Efter: Påfyllt med ännu fler växter och en järnställning

Katten Bosse håller mig sällskap i solen
Efter ett besök på underbara Mobackes Trädgårdscenter i Bollnäs kunde jag inte låta bli att fylla på med en solhatt till, och mörkbladig kärleksört. På samma resa hittade jag också en järnställning som fick byta ut det lilla fågelbadet som nästan försvann bland blommorna. Jag hade sådan tur att ställningen passade precis runt parasollfoten som hjälper till att hålla den stadig i den lösa jorden. Tanken är att plantera någon klätterväxt där också, fast det får nog vänta till nästa år. Jag kanske måste göra lite plats för den först...
Röd solhatt 
Mörkbladig kärleksört
Kantnepetan och solhatten drar till sig stora mängder fjärilar
De senaste dagarnas sommarvärme har lockat fram otroliga mängder fjärilar till rundeln och jag är så nöjd med hur den blev. Tidigare år har rundeln blommat i början av sommaren och sedan bara sett torr och tråkig ut. Nu är den fin under en längre period och jag älskar de lite starkare färgerna. Det är ren färglycka varje gång jag går förbi.

Jag är säker på att både färger och former från trädgårdsarbetet kommer att leta sig in i måleriet någon gång framöver.

2 kommentarer:

iHanna sa...

Jättefint Elin! Vilket skönt pyssel att hålla sig utomhus med.

Elin sa...

Tack! :)