söndag 10 november 2019

Vila eller hårt arbete?

I soffan med en filt och en god bok - och en liten Märta som tittar på!
Den här söndagen var som gjord för att ligga i soffan med en yllefilt och en bra bok. Så det är vad jag har gjort i stort sett hela dagen. I går firade vi yngsta och mellersta dottern som fyllde år i veckan och idag är jag trött. Jag borde måla, men det finns ingen lust eller ork till det. Och det är okej. Jag har en utställning inbokad i påsk så det är ingen risk att jag släpper taget helt. En liten återhämtningspaus kan jag dock tillåta mig.

Boken jag läser just nu är Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar, som vi ska diskutera i vår bokcirkel om någon vecka. Jag tycker om den, men har inte riktigt kommit in i den förrän nu, även om halva boken är läst. Läsandet har varit för sporadiskt och jag har ofta somnat ifrån den på kvällarna. Det behövs sammanhängande lästid för att förstå sig på vissa böcker. Nu ser jag fram emot resten.

Kanske behöver jag inte ha så värst dåligt samvete över uteblivet måleri ändå, för böcker har alltid varit en stor inspirationskälla för mig. Bilder jag får i huvudet när jag läser flyttar ut på duken och sparade citat kan återanvändas som titlar på nya målningar. Åtminstone två hela utställningar har haft sin upprinnelse i böcker jag har läst och som har väckt någon fundering som jag har känt mig manad att arbeta vidare med.

Så egentligen kan man säga att jag har arbetat hårt med att leta inspiration till kommande måleri. Ingen latmask här inte!


Inga kommentarer: