söndag 16 februari 2020

En dag extra var det som behövdes

Sagohus, eller? Akryl på duk, 40x40 cm
I fredags var jag ledig från jobbet för att få lite mer tid för måleriet, och tänk vilken skillnad en dag kan göra. Vanligtvis tar det lite tid för mig att komma igång på lördagen eftersom vi sover lite längre och det är skönt att sitta och äta frukost i lugn och ro. Sedan är det ställtiden jag alltid tjatar om. Att ställa om från kulturjobb till målandet. Ofta har jag inte tagit mig fram till staffliet förrän efter lunch och då har ju en fjärdedel av helgen gått.

Nu steg jag upp samtidigt som familjen i fredags och när de åkte till jobb och skola gick jag in i målarrummet och körde igång direkt. Målningen här ovanför blev färdig lagom till familjen kom hem och jag hade tid och ork att laga mat, vilket jag nästan aldrig gör när jag jobbar. Då slutar det nästan alltid med att vi köper hem sushi eller någon annan köpmat.

Detalj från större målning
Resten av helgen har jag istället ägnat åt diverse småfix som behövde göras inför utställningen. Jag har gått igenom mitt lager med vykort och konsttryck och för att se vad som behöver kompletteras och beställt bläckpatroner och papper för att ha allt hemma när jag väl har fotograferat alla målningar. Lite fler kilramar och färger klickade jag också hem av bara farten. Det går alltid åt.

Större delen av lördagen ägnade jag åt att måla om några detaljer på två målningar som jag trodde var färdiga. De har hängt på min vägg i målarrummet en tid och varenda gång jag har tittat på dem har har det varit någonting som känts fel.

På den här till höger hade armen en konstig vinkel och handen var för stor. Dessutom var färgerna lite för bleka på några ställen. Efter några små ändringar känns den mycket bättre. Nu kan jag gå förbi den utan att grubbla.

Den andra målningen fick en jämnare ton på bakgrunden och några fyrkantiga färgfält försvann och ersattes av prickar. Inga större förändringar här heller egentligen, men tillräckligt för att jag ska känna att den är helt färdig.

Skönast var ändå att jag kunde jobba i lugn och ro, hann ta en promenad i solskenet och umgås med familjen utan att känna mig stressad över att tiden rinner iväg. Och det bästa är att jag har tagit ledigt nästa fredag också! Det här skulle kunna bli en vana.Inga kommentarer: