söndag 5 april 2020

Hur ska en bra ateljé se ut?

Tavlor på rad i väntan på utställning
Nästa vecka är det dags för utställning, och även om den sker online den här gången så kräver en utställning en hel del förberedelser. Den senaste tiden har mitt målarrum fyllts av färdiga målningar, lister som ska målas och kapas till ramar, stora skärmar, konsttryck på tork och diverse material för paketering. Sakta men säkert tar jag över även det angränsande matrummet och middagarna får ätas i köket i stället. Hur mycket jag än trivs i mitt målarrum/bibliotek/vardagsrum så är den här situationen inte hållbar i längden. Jag får inte plats.

En större och mer ändamålsenlig ateljé har jag drömt om länge, och jag har grubblat över om vi ska bygga om delar av ladugården, bygga något helt nytt eller kanske hyra en redan befintlig lokal, men alla planer har strandat av olika anledningar. Förutom att det är en stor kostnad så har behovet inte heller varit så stort. Jag har haft helt okej utrymmen här i huset tidigare. Nu har jag inte det längre och då är läget ett annat.

Men hur ser den perfekta ateljén ut? Hur stor behöver den vara? Och vilka ytor måste finnas? När jag inte har förberett utställning har jag ägnat mig åt att skriva listor, pinna inspiration på Pinterest och fundera över vilka önskemål jag har (min favoritsysselsättning).

Storlek 

Mitt nuvarande målarrum är sjutton kvadratmeter och matrummet bredvid är lika stort. Båda rummen tillsammans skulle vara alldeles tillräckligt för själva ateljén, det blir ett stort och härligt rum, men då saknas utrymme för förvaring av färdiga målningar och skrymmande material. Några kvadratmeter till skulle ge en yta på ca 40-50 kvm. Det skulle vara alldeles perfekt.

Sedan måste det såklart vara ljust, med bra belysning och stora fönster, och gärna lite extra takhöjd. Golv och väggar kan inte vara ömtåliga. Jag vill kunna breda ut mig på golvet och låta färgen droppa utan att behöva klä in alla ytor i plast. Det är ett av de största problemen med mitt nuvarande målarrum. Jag saknar möjligheten att kladda.

Inredning

Idag har jag ett hörn med ett staffli och en rullvagn med färger och penslar. De behöver såklart få plats i en ny ateljé, men jag skulle också vilja ha möjligheten att hänga upp större dukar på väggen och måla direkt där (eller rulla ut dem på golvet). Jag saknar också ett större bord som jag inte behöver vara så rädd om, där jag kan sitta och arbeta.

För penseltvätt behövs tillgång till en diskbänk med rinnande vatten och avlopp, alternativt närhet till ett rum där det finns. Samma sak gäller såklart toalett.

En datorhörna med skrivare och rena ytor för arbete med inramning och utskrift av konsttryck vore också bra. Helst långt bort från staffli och målarvägg så jag inte behöver vara rädd att det ska stänka.

Och så förvaringen. Mycket förvaring. Både för material och färdiga verk. Stora lådor för tryck och målningar på papper och smarta lösningar för större inramade målningar. Dold förvaring för packmaterial och liknande och synlig förvaring för inspirerande material. Det blir så lätt rörigt annars (ändå!) och det klarar jag inte av någon längre tid. Jag är som mest kreativ när det är nystädat.

En skön fåtölj eller mindre soffa där jag kan sitta och filosofera, eller där min familj kan hänga medan jag målar, skulle vara ett väldigt trevligt komplement.

Lite wi-fi på det och en högtalare så jag kan lyssna på musik - då är jag helnöjd.

Eller har jag glömt något?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter som en bra början.