torsdag 31 december 2020

Året som gått - 2020

År 2020 är för de flesta inte ett år att minnas med glädje. Varför behöver jag knappast skriva. Pandemin och dess konsekvenser kan inte ha undgått någon. Och visst har det varit ett tungt år i många avseenden, men det har också funnits en hel del ljusglimtar, både i stort och smått, och jag väljer att fokusera på dem så här på årets sista dag. Vad är det jag vill minnas från 2020?

Årets instagramutmaning

Januari rivstartade med en instagramutmaning hos Tara Leaver där fokus låg på konsten. 21 days in my artworld. En rolig början på året som tvingade mig att tänka mer på måleriet och varför jag gör det jag gör. Det är så lätt att glömma bort och jag mår bra av återkommande påminnelser. 
Några av bilderna från januaris fotoutmaning på instagram

Årets verkliga konstutmaning

I början av året fick jag också veta att jag vunnit en konstupphandling i kommunen som innebär att jag ska göra hundra målningar per år i tre år. Alla målningar har samma motiv, men något olika färger och mönster. Det har tagit väldigt mycket av min målartid, särskilt under hösten, men det är det värt. 

Tio målningar av hundra

Årets utställning

Som allt annat blev påskens traditionella konstrunda Gästrik Konst inställd, men skam den som ger sig. Eftersom allt redan var färdigt och förberett ordnade jag en utställning i mitt målarrum och lade ut allt på instagram och facebook. Det gick över förväntan och känslan var nästan samma som ett vanligt år. Många fina hejarop, kommentarer och köp från följare över hela landet som inte kan gå på mina vanliga utställningar.

Bilder från påskens utställning - i mitt målarrum och online

Årets renovering

Vi bor i ett stort gammalt hus och det är alltid något som borde fixas, men det går sakta. Det finns så mycket annat roligt att göra också. 2020 blev i alla fall året då vårt långdragna projekt att öppna upp på övervåningen och göra ett gemensamt teverum till tjejerna blev klart. Eller åtminstone nästan klart. Jag ska fortfarande måla några dörrar ett varv till och måla ett skåp. Bästa beslutet var dock att låta äldsta dottern stå för slutpiffet som jag aldrig får till annars. Jag slapp fatta beslut och hennes valda lampa, matta, filtar, kuddar och ljusstakar blev helt rätt (och färgkoordinerat med Märta). Skönt ändå att inte köpa allt nytt. Vi har återanvänt vår gamla hörnsoffa som har fått ett nytt överdrag, soffbordet är loppisfyndat och de fina tavlorna av Hans Hedenström och Eigil Thorell (som syns lite halvt) har vi fått av svärmor för länge sedan, men de gör sig bättre här mot den gråbruna väggen. 

Nyfixat teverum med matchande Märta (och en liten tomte)

Årets hälsosammaste

Min rygg har krånglat även i år och ett försök att börja springa igen i våras fick avbrytas, men 2020 har ändå inneburit mer träning än tidigare. Jag har cyklat och styrketränat regelbundet och känner mig lättare, starkare och piggare. Mer sånt ska det bli 2021 när vi förhoppningvis kan fixa ett träningsrum nere i källaren så jag slipper möblera om varje gång jag ska träna.

Nike Training Club har varit min ryggs bästa kompis under året

Årets mest oväntade

Det mest oväntade som hände under året var att jag sökte, och fick ett nytt jobb. Det hade jag inte trott för ett år sedan, men idag känns det helt rätt. På måndag gör jag min första dag som bibliotekschef i Sandviken, och även om det är annorlunda tider och biblioteken inte fungerar som den mötesplats de är i vanliga fall, känns det så fantastiskt roligt. 

Saxat från Din lokaltidning i december

Årets bästa trots allt

Men bäst är ändå att vi har haft möjlighet att träffa familj och vänner åtminstone lite - trots rådande omständigheter. Det går att fira utomhus och med stort avstånd också, även om jag hoppas att vi kan ses lite oftare och närmare under nästa år. 

Gott Nytt År!

Mamma och pappa på jullunch utomhus hos min bror


Inga kommentarer: