lördag 31 december 2022

Året som har gått - 2022

2022 har varit ett bra år för mig, trots all oro och otäcka händelser runt om i världen. Det kanske inte har varit mitt bästa år när det gäller konsten, men jag har haft mycket annat att glädjas åt och det känns som om jag är på väg åt rätt håll. Jag har under flera år haft en längtan efter att rensa i mitt liv och i år har vi tagit stora steg när det gäller att förenkla vårt liv och det märks i mitt mående. Jag känner mig lugn och tillfreds och har höga förväntningar på nästa år.

Årets bästa beslut


Vårt nya hus dagen vi flyttade in.

I början av året letade vi och drömde om olika hus som vi kanske skulle kunna flytta till. Vi var på några visningar, men inget kändes rätt. Vi hade siktet inställt på ett stort pampigt stenhus med högt i tak och spröjsade fönster. I mars föll vi för ett - visserligen stort - men ganska ocharmigt åttiotalshus som visade sig vara helt rätt för oss. Det är enkelt, praktiskt, ligger i ett trevligt område och det är nära till jobb, dotterns fotbollsträningar, sjö och motionsspår. Visst finns det en del att göra på huset för att det ska kännas som vårt eget, men det är ingen brådska. Inför flytten gjorde vi dessutom en storrensning och sålde, skänkte eller slängde en stor del av våra ägodelar. 

Årets utställning

Jag försöker ta en selfie under årets Gästrik Konst

Det blev bara en utställning under 2022, men det är en mer än förra året. Påskens konstrunda Gästrik Konst blev lika folkrik och energigivande som vanligt. I år höll jag för första gången till på Högbo brukshotell tillsammans med ett gäng andra konstnärer. Lokalerna är stora och fina, men det var lite bökigt att hänga konsten på de fula och rangliga skärmar som vi fick låna. Jag klädde in mina i lakan, men det blev inte så bra. Måste klura ut en ny lösning till nästa år om jag ska vara i samma lokal. 

Årets mest uppskattade

"Sommarklänning", 2022, Elin Folkesson, akryl på duk

En av målningarna på utställningen i påskas var såld till en vän redan innan utställningen öppnade. Såklart var det den målningen som de flesta ville ha och det var många som ville prata om just den. Tio små konsttryck och fem stora av samma motiv sålde slut nästan direkt. (På bilden här ovan är den inte riktigt färdig - de sex ljusa fläckarna längst ner i högra hörnet blev också röda innan den var helt klar.)

Årets snabbast sålda

"Betraktelser", 2022, Elin Folkesson, akryl på papper

Förutom den målning som såldes i förväg var det den här målningen den som gick först. Den var också med i årets folder för Gästrik Konst så köparen hade haft tid att tänka igenom beslutet innan besöket och var först på plats när vi öppnade. 

Årets eftersläntrare 

"Flyttfåglar", 2022, Elin Folkesson, akryl på duk

"Flyttfåglar", som var en av mina favoriter av årets målningar, väckte inget habegär under Gästrik Konst. Vad det beror på vet jag inte. Det kan ha varit placeringen, ljuset, jämförelsen med övriga målningar eller något helt annat. När utställningen var över var det däremot flera som hörde av sig och ville köpa just den. Så är det ofta. Kanske behövde den bara lite mer betänketid?

Årets prestation

"Min stad", akryl på duk, Elin Folkesson

Jag vet att jag har skrivit om det förut, men årets prestation måste ändå vara att jag äntligen har gjort klart de åttio sista målningarna till Sandvikens kommuns pensionärer. Nu är mitt treåriga avtal klart och ny upphandling är på gång för de kommande tre åren. Det ska bli spännande att se vem det blir. 

Nu ser jag fram emot ett fortsatt lugnt 2023 med mer tid för måleri.

Gott nytt år!
 

Inga kommentarer: